Resepi Lala Goreng Bercili Mudah Dan Sedap

By LiNa_Pg - Monday, May 24, 2021

 Assalamualaikum...

Hari ini rasa macam tak berapa ada idea untuk mengarang.Saya nak share idea lauk simple iaitu lala goreng bercili sangat mudah dan sedap.Masak pun sekejap saja dah siap.Kalau nak guna kepah, remis, siput buluh pun boleh.Setiap kali beli lala, resepi ni akan sentiasa jadi ulangan selain lala katok serai..Kadang kadang 1/2kg buat masak serai, baki 1/2kg lagi buat masak cili ni..Lauk tambahan ikan goreng ke hayam guring ke camtulah selalunya.Simple-simple saja.

lala goreng cili, lala masak bercili, lala goreng cili linapg,resepi lala, lauk simple,lala goreng cili malina lina pg,

Lala Goreng Bercili

by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan-Bahan

1/2kg lala

3 ulas bawang putih (tumbuk)

4 biji cili merah (tumbuk)

2 batang serai (ketuk)

4 sb sos cili

1 sb sos tomato

2-3 sb sos tiram

sedikit gula

Air (anggaran 2 sb)

Minyak

Daun bawang (hiasan)

sedikit serbuk lada sulah (lina pg guna ajishio)


Cara

  1. Panaskan minyak, tumis serai dan bahan tumbuk hingga garing.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.Kemudian masukkan sedikit gula dan air.Biarkan mendidi sekejap.
  3. Masukkan lala dan gaul sebati.Tutup periuk dan biarkan lala masak (cengkerang akan terbuka)
  4. Akhir sekali tabur daun bawang dan letakkan sedikit serbuk lada sulah.Kacau-kacau siap.Tutup api.

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part �� I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

    Hokiwin

    ReplyDelete