Assalamualaikum...
Hari ini rasa macam tak berapa ada idea untuk mengarang.Saya nak share idea lauk simple iaitu lala goreng bercili sangat mudah dan sedap.Masak pun sekejap saja dah siap.Kalau nak guna kepah, remis, siput buluh pun boleh.Setiap kali beli lala, resepi ni akan sentiasa jadi ulangan selain lala katok serai..Kadang kadang 1/2kg buat masak serai, baki 1/2kg lagi buat masak cili ni..Lauk tambahan ikan goreng ke hayam guring ke camtulah selalunya.Simple-simple saja.
Lala Goreng Bercili
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
1/2kg lala
3 ulas bawang putih (tumbuk)
4 biji cili merah (tumbuk)
2 batang serai (ketuk)
4 sb sos cili
1 sb sos tomato
2-3 sb sos tiram
sedikit gula
Air (anggaran 2 sb)
Minyak
Daun bawang (hiasan)
sedikit serbuk lada sulah (lina pg guna ajishio)
Cara
- Panaskan minyak, tumis serai dan bahan tumbuk hingga garing.
- Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.Kemudian masukkan sedikit gula dan air.Biarkan mendidi sekejap.
- Masukkan lala dan gaul sebati.Tutup periuk dan biarkan lala masak (cengkerang akan terbuka)
- Akhir sekali tabur daun bawang dan letakkan sedikit serbuk lada sulah.Kacau-kacau siap.Tutup api.
0 comments