Sunday, May 30, 2021

Resepi Ayam Tiram Thai Bersama Sos Thai Mudah dan Sangat Sedap | Ayam Tiram Thai malina lina pg

 Assalaumualaikum...

Hai semua, sekolah dah mula bercuti, terasa lapang siket la masa untuk update blog.Tak lama tak menaip ni mesti buntu tak tau nak mengarang apa.Kita terus sajalah ke resepi hari ini.Okey saya nak share resepi ayam tiram thai resepi gabungan kepak ayam madu seakan daging bakar harimau menangis jugak la dan sos pencicahnya tu hampir sama dengan daging bakar danok tapi lebih simple sebab tak guna beras sangat.Percayalah walaupun resepi ni sangat ringkas tapi sungguh sedap.Nak makan dengan nasi pun boleh kalau nak meratah gitu ajer pun boleh.

ayam tiram thai, kepak ayam madu, ayam tiram viral, ayam thai viral di tiktok,kepak ayam madu,sos thai homemade, ayam bakar donok, harimau menangis,

Ayam Tiram Thai Sos Thai
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan Perap
20 kepak ayam
1/2 cm halia (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis
1 sk madu
1 sb minyak masak

Cara
  1. Gaul semua dan perap 30min kemudian panaskan pan, letak sedikit minyak.Bakar hingga masak.
  2. Boleh juga bakar guna oven atau air fryer
Bahan sos
1 ulas bawang putih (tumbuk)
2 biji cili padi merah (tumbuk)
1 akar ketumbar (tumbuk)
3 sb sos ikan
1 sb sos tiram
1 biji limau nipis (ambil jus)
1 sb gula merah/gula thai/gula putih
daun ketumbar
serbuk cili kasar (chilli flakes)

Cara
  1. Satukan semua bahan, seimbangkan rasa.Sos thai siap.




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...