Saturday, May 8, 2021

Swiss Tart Cookies Rangup Dan Gebu Resepi Mudah & Sedap | swiss tart strawberry malina lina pg

 Assalamualaikum....

Hai semua dan banyak ke buat biskut raya?Kat rumah kami ni asal buat jer habis hahaa..Tapi tak kisahlah tahun ni memang beraya rumah sendiri jer dan bukan ada tetamu sangat pun.Buat biskut raya sekadar nak meriahkan suasan bagi ada feel siket nak sambut raya.Bila ada haruman biskut dalam rumah barulah terasa hari raya semakin hampir.Raya tetap kena sambut tapi dalam keadaan serba sederhana.Tahun ini sempat juga beli baju raya untuk anak-anak memandangkan tahun lepas memang pakai yang mana ada jer.Tahun ni kena beli juga sebab dah tak muat especially dak sarah tu la,kalau si kakak masih ok sebab badan tak naik sangat.Budak-budak tengah membesar kejap jer baju dan pendek.Bukan makin besar tapi makin tinggi hehee...

Bebel panjang pasal raya, jom kembali ke pangkal jalan.Biskut swiss tart ni nampak viral sangat seminggu dua ni, kita pun terjebak jugaklah.Saya buat swiss tart strawberry kalau nutella tu ada yang tak makan pulak.Rasa dan tektur biskut ni macam Butter cookies yang dalam tin tu.Biasanya mak-mak akan buat bekas jarum dan benang.Haaa boleh imagine kan biskut tu memang lejen betoi tu.Sedap tau ranguppppp, gebu dan cair dalam mulut.

Biskut ni saya buat 2 versi satu yang plain dan satu lagi saya masukkan sedikit coklat rice.Kalau korang nak masukkan coklat rice jangan banyak sangat tau takut termanisss pulak.Kurangkan manis dalam makanan tapi tambahan manis dalam senyuman cia...cia...cia

resepi swiss tart, swiss tart cookies,resepi swiss tart strawberry, swiss tart nutella, resepi tart sukatan cawan,

resepi swiss tart, swiss tart cookies,resepi swiss tart strawberry, swiss tart nutella, resepi tart sukatan cawan,
swiss tart kelopak dia tak jatuh..menten macam tu jer

Swiss Tart Cookies Rangup Dan Gebu
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan
125g mentega tulen (lina pg guna brand anchor)
45g gula aising (1/3 cawan)
1 sk esen vanila
45 g tepung jagung (1/2 cawan)
115g tepung gandum (1 cawan)
1 sb coklat urai (coklat rice)
jem strawberi secukupnya

Cara-Cara
  1. Satukan butter dan gula aising gaul sekadar sebati sahaja.Kemudian masukkan esen vanila
  2. Masukkan tepung jagung, gaul terlebih dahulu.
  3. Kemudian masukkan tepung gandum.Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Bahagikan kepada 2 bahagian.Satu biarkan warna asal dan satu bahagian lagi masukkan coklat rice.Gaul sekadar bercampur sahaja.Jangan over mix.
  5. Masukkan adunan ke dalam piping beg dan gunakan open/close star nozle.
  6. Paipkan adunan mengikut kreativiti masing.
  7. Kalau guna nozle close star buat lubang sedikit supaya senang untuk letakkan jem strawberry.
  8. Paipkan jem strawberry di bahagian tengah.
  9. Bakar suhu 150'c selama 30min (suhu dan tempoh membakar bergantung kepada jenis oven masing-masing) selamat mencuba

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...