Monday, May 17, 2021

Cara Buat Donut Lembut Gebu Tanpa Uli Beriya Simple Jer

 Assalamualaikum....

Masih dalam mood raya ke tu?Kami sekeluarga cuma beraya half day jer raya pertama,sebab tak ke mana-mana dan tiada tetamu...berbaju baru sekadar untuk bergambar lepas tu lepak-lepak makan-makan ulang lagi sampai penat hahaa...

Hari ini anak-anak dah mula PDPR, kita ambil kesempatan update blog dulu dengan bahan yang tertangguh.Resepi donut ni saya dah buat sebelum puasa lagi macam biasalah memang manjang tak sempat nak selit masuk kat dapo maya yang satu ni.Tambahan pula blog pun makin sunyi..

Okeylah berbalik kepada resepi kita hari ini iaitu donut simple.Ni kira macam donut kampung jer la sebab tak guna bread improver, dough softener, ovelet pun tak masuk.Kita cuma guna bahan basic sahaja.lepas tu uli pun gitu-gitu jer.Sekadar bercampur.Sesuailah bagi mereka yang tak berapa rajin menguli (macam saya ni hahaha)Nak keluarkan mixer yang kedabak tu malas, kita uli guna tangan jer.Donut ni kalau uli lama memang lagi lembut la.Uli cincai cincai pun dah lembut apa lagi kalau uli beriya...lagilah gebu.Proofing pun 1x sahaja.

resepi donut gebu, cara buat donut simple, donut uli guna tangan, resepi donut tanpa uli, resepi donut mudah dan sedap, donut lina pg,
Walaupun bahan simple tapi gebuuuuu u olls...cara buat pun senang ya amat

resepi donut gebu, cara buat donut simple, donut uli guna tangan, resepi donut tanpa uli, resepi donut mudah dan sedap, donut lina pg,

Resepi Donut Simple Uli Guna Tangan Jer

by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan A

3 cawan tepung gandum

1 sk serbuk penaik/baking powder

1 biji telur (pukul sedikit)

1 sb majerin

sedikit garam

Bahan B

1 cawan air

1 sk yis

2 sb gula

2 sb susu pekat manis

Cara: campurkan semua dan perap selama 20min atau hingga yis berbuih/kembang.Bergantung kepada cuaca.

Bahan C

minyak (untuk menggoreng)

gula kastor/gula icing (salut)


Cara-Cara

  1. Dalam mangkuk besar satukan tepung gandum, garam dan serbuk penaik, gaul rata bahan kering.
  2. Kemudian masukkan  majerin dan telur.Gaul menggunakan sudu terlebih dahulu.Kemudian gaul menggunakan tangan hingga menjadi seperti serbuk roti.
  3. Buat lubang di tengah kemudian tuang adunan yis tadi sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh.Kalau rajin boleh uli lama.Tapi lina pg uli sekadar sebati sahaja.Note doh memang agak lembek.
  4. Tutup doh dengan plastic wrap atau tuala lembab dan biarkan doh kembang 1x ganda.
  5. Apabila doh kembang tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin.
  6. Taburkan tepung atas papan canai dan bulatkan doh.Bahagi doh kepada beberapa bahagian (saiz dan kuantiti terpulang)
  7. Buat rounding hingga habis kemudian tekan sedikit supaya leper dan tebuk lubang di bahagian tengah.Boleh guna penutup botol/nozle atau guna jari jer.
  8. Perap selama lebih kurang 10-15min supaya doh kembang.Untuk nak pastikan doh ready untuk digoreng kita tekan sedikit guna jari jika doh melantun naik semula itu bermakna dah boleh goreng.Jangan over proofing nanti doh akan serap minyak dan bentuknya akan 'lari'/senget benget semasa kita angkat untuk goreng.
  9. Panaskan minyak dan goreng donut hingga kuning keemasan.Angkat dan toskan.
  10. Salut donut menggunakan gula kastor/gula aising semasa donut masih suam.Jika donut dah sejuk nanti gula sukar untuk melekat.
  11. Selamat mencuba.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...