Cara Buat Kuih Lopes yang Sedap Tanpa Daun Pisang Dan Teknik Membentuk Kuih Lopes Paling Senang
Assalamualaikum...
Bila tiba bulan puasa, mesti ramai yang tercari cari kuih lopes.Kuih lopes memang menjadi kegemaran ramai apabila berbuka puasa.Rasa kuihnya yang sedikit kenyal dan lemak2 dengan salutan kelapa parut dicurah pula sirap gula melaka yang pekat sememangnya memikat selera ketika berbuka.Resepi kuih lopes ni saya buat semasa awal PKP lagi.
Saya adaptasi tadi cara arwah bonda kukus pulut iaitu teknik arun dengan air panas.Rasa kuih lopes sedikit kenyal dan masih sebiji sebiji membuatkan ianya bertambah sedap.Sebelum ni saya pernah menggunakan teknik kukus dalam loyang , cara kukus dalam loyang memang lebih mudah tapi hasilnya sedikit lembek dan agak benyai.Boleh tengok resepi kat SINI
Untuk kaedah kukus dan arun ni saya sangat berpuas hati.Teknik ni sangat sesuai bagi mereka yang sukar mendapatkan daun pisang.Untuk pengetahuan semua, cara tradisional membuat kuih lopes ialah setelah beras pulut direndam kemudian ditoskan, pulut dibalut dengan daun pisang atau daun buluh.Cara balutan juga ada pelbagai, ada yang balut secara memanjang macam lemang, ada juga yang balut bentuk segitiga dan diikat kemas dengan tali rafia.Kaedah memasak kuih lopes juga pelbagai iaitu ada yang merebus selama 2-3jam dan ada juga menggunakan teknik mengukus.
Okey berbalik kepada teknik kukus dan arun yang saya buat ni, masa menyediakan kuih lopes juga adalah singkat.Ianya berjaya disiapkan dalam mas hanya 35min sahaja (tidak termasuk masa merendam beras pulut)Mudah kan.
Resepi kuh lopes ini saya sediakan video tutorial di youtube sana..sudah hampir sebulan di youtube..alhamdulillah video kuih lopes ini mendapat view yang agak tinggi.Okey jom kita semak resepi dan cara membuat kuih lopes yang sedap dan sangat mudah.
- Cara:Satukan kelapa parut dan garam, kukus selama 5min atau masukkan dalam microwave supaya kelapa lambat masam/basi.
- Bahagian A.Beras pulut dicuci bersih dan rendam dalam dalam pandan, air kapur dan pewarna hijau, tambah air secukupnya hingga melebihi paras beras.Rendam selama 2jam.Kemudian toskan.
- Bahagian B.Panaskan air dalam pengukus, lina pg kukus guna rice cooker.Alaskan pengukus dengan pisang (jika ada)supaya beras pulut tak bolos/jatuh ke bawah.
- Masukkan beras pulut, buat lubang di bahagian tengah supaya wap dapat naik dan pulut masak sekata.Refer video tutorial.
- Kukus selama 8-10min sahaja.Kemudian buka pengukus dan siram pulut dengan air panas, sambil arun/kaub balik.Air panas saya guna anggaran 1/2 cawan.
- Kemudian sambung kukus 8min lagi.Arun kali kedua dengan 1/2 cawan air panas.Lina pg arun terus atas dapur jer, memang senang.
- Akhir sekali arun dengan minyak masak, ini tips supaya pulut lebih lembut dan cantik berkilat.Kemudian kukus selama 5min.
- Angkat dan bolehlah dibentuk
- Cara saya membentuk kuih lopes sangat simple saya gunakan cup dadih sahaja.Masukkan pulut anggaran 2sudu besar dan tekan dengan cup satu lagi.Buat kemasan dan salut dengan kelapa parut.
2 comments
Banyak Lina kongsi pelbagai tips dan petua masak-masak. Semuanya memudahkan kerja2 di dapur! Tq.
ReplyDeleteDulu masa belajar tawarikh, nak ingatkan Lopez de Squeera kena ingat kuih lopes
ReplyDelete