Resepi Kuih Talam Tokyo Sukatan Cawan
Assalamualaikum...
Kembali bersiaran.Hajat hati nak siapkan n3 setiap hari, tapi rupanya hanya angan2 memang tak menang tangan untuk update setiap hari.Selamat bercuti hari Wesak kepada semua.Saya ni sejak PKP jangan kata public holiday kadang2 hari pun boleh terlupa haha..maklumlah dok kat rumah jer.
Okeylah hari ni saya nak kongsikan resepi kuih talam tokyo.Secara jujurnya resepi kuih talam tokyo ni memang langsung tak masuk dalam wishlist saya, tapi disebabkan ada permintaan dari follower youtube, giguh jugaklah buat.Alhamdulillah menjadi dengan jayanya.Tapi secara personal saya lebih memilih kuih serimuka berbanding talam tokyo ni.Kiranya kuih ni sebagai alternatif bagi mereka yang alah atau tak boleh makan pulut kerana bahagian bawah kuih talam tokyo ni adalah sagu, kelapa parut dan juga suhun.Ada yang tanya boleh ganti dengan bihun...saya tak boleh nak jawab.Apa yang pasti kalau kita baru pertama kali mahu mencuba sesuatu resepi yang baru, ikutlah resepi yang diberi baru kita tahu rasa dan tektur yang sebenar.Jangan mendurhaka untuk pertama kali.
Okey jom kita semak resepi kuih talam tokyo.Saya juga ada sediakan video tutorial di youtube
- Rendam sagu dalam air selama 20min.Kemudian toskan.Asingkan sedikit sagu dan letakkan pewarna.Ini option jer.
- Rendam dalam air selama 20min.Kemudian toskan dan gunting2 supaya pendek.
- Satukan santan dan garam dalam bekas.Kacau sebentar supaya garam larut.
- Dalam mangkuk yang besar, satukan sagu, suhun, kelapa parut dan curahkan santan cair.Kacau supaya rata.
- Tuangkan ke dalam loyang 8x8in yang dialas dengan plastik.Kukus selama 20-25min (hingga masak)
- Sementara tunggu sagu masak, jom buat bahagian atas.
- Satukan semua bahan ke dalam blender, kemudian kisar.Boleh juga kalau nak kacau guna tangan.
- kemudian tapiskan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.Ketepikan sebentar.
- Apabila sagu telah masak, tekan padat sagu dan cakar2 permukaan supaya lapisan atas dapat melekat dengan kemas.
- Kemudian tuang lapisan kastad tadi ke atas sagu.Tutup dengan aluminium untuk elakkan air menitik.
- Kukus semula selama 45min (atau hingga masak)
- Setelah kuih masak, biarkan kuih betul betul sejuk sebelum dipotong.
- Selamat Mencuba.Untuk video tutorila, sila klik paparan di bawah.
1 comments
saya guna PC..
ReplyDelete