Wednesday, May 20, 2020

Kuih Bahulu Mudah Dan Sedap (Resepi Sukatan Cawan) | Kuih Tradisional

Assalamualaikum...
Sebenarnya agak lama berangan nak buat kuih bahulu ni, tetapi memikirkan oven saya ni kecik dan bahulu kena bakar berulang kali, agak mematahkan semangat jugaklah.Memandangkan raya tahun ni kita masih lagi dalam tempoh PKP gagah jugaklah saya buat bahulu ni.2x jugak la buat sebab nak dapatkan hasil yang terbaik.Alhamdulillah akhirnya berjaya juga buat bahulu yang diidamkan.Sayangnya bahulu memang tak sempat nak buat raya.Selesai sudah diangkut berulang kali oleh Maisarah, berbaloi jugaklah mama dia buat bahulu ni.
Hari ni saya tepu pulak tak ada idea nak mengarang.Jom saya kongsikan beberapa tips untuk membuat kuih bahulu yang ringan dan tahan lama

  1. Sangai tepung atau boleh jugak dijemur di tengah matahari atau tepung dipanaskan sekejap dalam oven (lina pg mengelat guna kaedah panaskan dalam oven.Tips ini akan membuatkan tepung lebih ringan kerana tiada lagi kelembapan dalam tepung.Satu lagi tips semasa sangai atau panaskan dalam oven masukkan daun pandan yang dipotong, ini bertujuan untuk mewangikan tepung.
  2. Masukkan sedikit tepung beras, hasilnya kuih bahulu lebih ringan dan rangup di bahagian luar.
  3. Guna telur yang kecil gred B atau C, jangan guna telur gred A, kerana telur gred A kandungan airnya agak banyak.Adunan akan menjadi berat dan berair.
  4. Panaskan acuan terlebih dahulu untuk mengelakkan bahulu melekat.
Nampak tak sempat nak beraya kuih bahulu.Selesai dalam masa 2 hari jer.Tu pun 2x saya buat.Nak ulang buat lagi memang tak sempat dah la banyak lagi resepi lain yang Q

RESEPI KUIH BAHULU MUDAH DAN SEDAP
By malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
1 cawan tepung gandum 
1 sb tepung beras 
1 cawan gula 
5 biji telur B 
esen vanila 
daun pandan

Cara Cara

  1. Ayak tepung gandum dan tepung beras dan masukkan daun pandan.
  2. Panaskan tepung dalam oven suhu 180'c selama 2 minit.
  3. Keluarkan dari oven dan ayak sekali lagi.Ketepikan sebentar dan biarkan tepung sejuk terlebih dahulu.
  4. Oleskan minyak pada acuan kuih bahulu dan panaskan dalam oven suhu 180'c selama 15min (panaskan sementara kita sediakan bahan adunan)
  5. Pukul telur hingga berbuih sedikit dan masukkan telur satu persatu sambil putar hingga gebu dan berwarna putih.
  6. Perlahan speed, guna speed 1 sahaja, masukkan tepung sedikit demi sedikit,pukul sebati sahaja.Jangan terlebih pukul.
  7. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 15min suhu 180'c (suhu bergantung kepada oven masing2)

2 comments:

Umi Nazrah said... Balas

waalaikumussalam. senang kan ada sukatan cawan, mudah la nak buat :D

Cik TK said... Balas

nampak macam senang nak buat. boleh try lepas ni!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...