Monday, May 4, 2020

Kuih Bakar Pandan Super Lembut Dan Sangat Sedap

Assalamualaikum...
Dah ada idea untuk buat kuih berbuka?apa kata petang ni buat kuih bakar atau bingka pandan.Sebenarnya saya suka kuih bakar yang garing dan berkerak tapi pelbagai kejadian behind the scene masa saya siapkan bengkang ni.Dah la rekod buat video mencabar betul hahaa..Pada awalnya saya buat 2 bekas satunya menggunakan acuan kuih bakar kemboja dan bakinya saya masukkan ke dalam loyang.Masa bakar yang dalam acuan kemboja tu rasa lama sangat menunggu nak masak, apalagi saya keluarkan oven satu lagi nak bagi cepat bakar pulak dalam loyang...baru On beberapa minit tak dan 10minit tiba2 black out pulak.Ingatkan power trip tunggu tengok rumah jiran ada current ke tak?Lift pun macam tak berapa dengan generator, kita pun check la ELCB hurmm rupanya rumah sendiri yang trip adoi la...dah terbantut kuih bakar dalam oven.Continue bakar guna 1 oven jer..dah siap versi acuan kemboja terus potong bagi anak2 makan...tak sempat nak posing.Lepas tu bakar pulak yang dalam loyang.Yang ni pun asal masak jer terus OFF memang tak bertangguh dah la nak bagi garing2 sebab dah lama sangat shoot huhu..Dengan nak snap gambar lagi nak siapkan keje2 lain lagi.Begitulah cerita disebalik kuih bakar ni.Walaupun pelbagai kejadian yang berlaku tapi puas hati dengan hasilnya kuih ni sangat lembut dan sedap.Maisarah yang cerewet pun boleh makan berketul2 tapi bijan kat atas tu abes dia buang hahaa...Kuih bengkang ni dah ramai juga yang mencubanya selepas saya share di youtube.
Okey kalau korang nak cuba buat kuih bakar ni, saya nak bagitau adunan kuih ni memang cair dan jangan memandai tambah tepung ya nanti hasilnya tidak akan sama seperti dalam gambar.Kalau adunan pekat kuih akan keras dan jadi macam typical bengkang yang jual kat tepi jalan tu.Yang ni memang sangat lembut dan saya yakin korang pasti jatuh cinta dengan tekturnya.Penting untuk tidak mendurhaka resepi.
Memang sedap sangat, harus cuba
KUIH BAKAR PANDAN MUDAH DAN SEDAP
By Malina Lina Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
2 cawan santan
1 cawan air pandan
1 cawan + 2sb tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 sb majerin
3 bii telur gred B
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
Bijan

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan ke dalam blender (kecuali bijan) kisar halus.
  2. Tuang ke dalam loyang 7x7 in yang disapu dengan minyak/majerin.Tabur bijan
  3. Bakar selama 1 jam suhu 160'c (suhu bergantung kepada kapasiti oven masing2)
  4. Setelah kuih masak,biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong.Selamat mencuba
  5. Untuk resepi sukatan gram dan video tutorial sila ke youtube channel lina pg

2 comments:

Cik Matahariku said... Balas

sedapnya kuih bakar pandan! lembut je suara kak Lina kat youtube:)

EmbunRosaliza said... Balas

Mesti sedap lemak berkrim ni. Mcm2 dugaan pula ya nk buat kuih bKar ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...